Tips voor nachtdiensten

Nachtdiensten draaien eist een tol van lichaam en geest. Mensen die in de nachtdienst werken krijgen niet altijd voldoende slaap, en als dit te lang doorgaat, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Als je overweegt om in de nachtdienst te gaan werken, of als je een manager bent en werknemers voor de nachten moet inplannen, zijn hier enkele tips om te overwegen.

Als je van plan bent om over te stappen op de nachtdienst, is het een goed idee om dit met je arts te bespreken. Zij kan tests aanbevelen om te bepalen of het veilig voor je is om de overstap te maken, en ze kan ook strategie├źn aanbevelen die je kunnen helpen je aan te passen aan je nieuwe schema.

Het is essentieel dat je voor je vrije dagen een routine vaststelt die je helpt je normale circadiane ritme te handhaven tijdens je nachtdiensten. Als je je op je vrije dagen aan een consistent slaappatroon kunt houden, helpt dat om sufheid te voorkomen als je weer naar je nachtdienst gaat.

Om jezelf alert te houden tijdens je dienst is het een goed idee om goed te eten en wat lichaamsbeweging te krijgen. Daarnaast is het belangrijk je bewust te zijn van de effecten die cafeïne en andere stimulerende middelen op je lichaam kunnen hebben. Het is het beste om je consumptie van deze stoffen te beperken, omdat ze je vermogen om wakker te blijven tijdens je dienst kunnen aantasten.

Tijdens je dienst is het ook een goed idee om een consistent werktempo aan te houden en te proberen je niet te laten afleiden door de dingen om je heen. Een dutje doen voor je dienst begint kan je alerter en productiever maken, maar pas op dat je niet te lang dut, want dan kun je in een diepe slaap vallen.

Probeer na afloop van je dienst het licht zoveel mogelijk te onderdrukken, zodat je lichaam terug kan keren naar zijn natuurlijke slaapcyclus. Dit kun je doen door op weg naar huis een zonnebril te dragen, de tijd die je voor beeldschermen doorbrengt te beperken, en je thuisomgeving zwak verlicht te houden.

Naar huis rijden na een nachtdienst kan gevaarlijk zijn, want slaperig rijden is de oorzaak van veel ongelukken per jaar. Als je kunt, is het een goed idee om te carpoolen met andere nachtwerkers of het openbaar vervoer te gebruiken om van en naar je werk te gaan.

Als je als verpleegkundige in de nachtdienst werkt, is het een goed idee om een mentor of collega te zoeken die je advies en steun kan geven. Deze persoon kan ook dienen als klankbord voor je zorgen en gevoelens over het werken in de nachtdienst.

Hoewel de voor- en nadelen van nachtdiensten overweldigend kunnen lijken, kun je met een beetje planning veilig en effectief de nachtdienst draaien. Als je een verpleegkundige bent die worstelt met vermoeidheid, slaperigheid, of andere problemen in verband met je werkdienst, kan het de moeite waard zijn om deze met je arts te bespreken, zodat zij opties voor verbetering kan aanbevelen.