Goed met je baas om gaan

Een gezonde relatie met je baas kan een enorm verschil maken in je werktevredenheid, wat cruciaal is voor je professionele succes. Maar zelfs de beste relaties kunnen op problemen stuiten en soms heb je het gevoel dat jij en je baas het gewoon niet met elkaar eens zijn. Gelukkig zijn er manieren waarop je het heft in eigen handen kunt nemen en je situatie kunt verbeteren.

Probeer eerst en vooral het probleem eerlijk en objectief te beoordelen. Doe dit door jullie interacties te observeren, aandacht te besteden aan hoe je reageert en wat de machtsdynamiek is op je werkplek. Overweeg dan hoe je je gedrag kunt veranderen om een positievere dynamiek te creëren.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je geneigd bent geïrriteerd te raken als je baas aanwijzingen geeft of gefrustreerd raakt over kleine misstappen, is het misschien tijd om opnieuw te bekijken hoe je je werk benadert. Misschien is het nuttig om regelmatig een check-in te plannen om deze problemen aan te pakken voordat het grote problemen worden.

Denk ook na over je baas in termen van wat hij of zij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld, als je baas graag erkenning krijgt voor zijn harde werk en inzet, kun je proberen hem regelmatig te complimenteren met zijn prestaties, ervan uitgaande dat hij openstaat voor dit soort feedback. Evenzo, als je baas tijdigheid en organisatie op prijs stelt, zal het tijdig afronden van taken en het volgen van het bedrijfsbeleid zijn gunst verruimen.

Ook als je baas bijzonder gesteld is op mensen met oprecht enthousiasme voor hun werk en die belangstelling tonen voor hun persoonlijke leven, kun je sociale evenementen in het hele bedrijf bijwonen, zoals happy hours op kantoor of vakantiefeesten, om je te mengen en een vriendschappelijke band op te bouwen. Je kunt ook lid worden van een bedrijfssportvereniging of als vrijwilliger meehelpen aan een gemeenschapsproject, wat de indruk kan versterken dat je om meer geeft dan alleen je salaris en je functie.

Je kunt ook overwegen je baas te vragen of er iets specifieks is dat je kunt doen om zijn vertrouwen te verdienen. Bijvoorbeeld, als je baas een grote werkdruk heeft en moeite heeft om projecten bij te houden, kun je vragen of je kunt helpen met iets dat op de lange baan geschoven wordt om wat van hun stress te verlichten. “Zorg er wel voor dat je niet gaat zitten neuzelen, zoals elke dag met een kop koffie langs hun bureau gaan,” waarschuwt Hockett. Dit wordt beschouwd als “low-brow” en kan worden gezien als onoprecht, om nog maar te zwijgen van een verspilling van je tijd.

Onthoud ten slotte dat de manier waarop je over je baas denkt ook je relatie kan doen ontsporen. Als je stilstaat bij de negatieve aspecten van zijn persoonlijkheid, zal dat de manier waarop je met hem omgaat kleuren. Hoe meer je je richt op de gebreken van je baas, hoe groter de kans dat dit een negatieve invloed heeft op jullie relatie en uiteindelijk op de groei van je carrière.